- 390 g mąki (3 szklanki)
- 250 g margaryny
- 120 g cukru pudru (1 szklanka)
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników wyrabiamy kruche ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180'C przez 30 minut.
Beza:
- 5 białek
- 200 g cukru (1 szklanka)
- płatki migdałowe wedle uznania (u mnie 100 g)
Białka ubijamy, na koniec dodajemy cukier. Na blachę wykładamy drugie ciasto. Na ciasto wykładamy pianę i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy 35 minut w 160'C.
Warstwa wiśniowa:
- 2 galaretki wiśniowe
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka soku wiśniowego
- wiśnie z soku
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Następnie dodajemy sok z wiśni i odstawiamy do stężenia. Do wystudzonej galaretki wrzucamy wiśnie.
Warstwa śmietankowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 3 śmietany fix
Śmietanę ubijamy i pod koniec dodajemy śmietany fixy.
Ciasto zaczynamy przekładać, gdy warstwa wiśniowa będzie tężeć.
Warstwy:
1. Kruche ciasto
2. Warstwa wiśniowa
3. Warstwa śmietankowa
4. Beza
Wartości odżywcze:
Całe ciasto: Kal: 7056kcal | Tłusz: 418,27g | Węglo: 726,71g | Białk: 115,72g
100 g: Kal: 271kcal | Tłusz: 16,09g | Węglo: 27,95g | Białk: 4,45g
Komentarze
Prześlij komentarz