Zemsta teściowej

Kruche ciasto:
  • 390 g mąki (3 szklanki)
  • 250 g margaryny
  • 120 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników wyrabiamy kruche ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180'C przez 30 minut.

Beza:
  • 5 białek
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • płatki migdałowe wedle uznania (u mnie 100 g)
Białka ubijamy, na koniec dodajemy cukier. Na blachę wykładamy drugie ciasto. Na ciasto wykładamy pianę i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy 35 minut w 160'C.

Warstwa wiśniowa:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka soku wiśniowego
  • wiśnie z soku
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Następnie dodajemy sok z wiśni i odstawiamy do stężenia. Do wystudzonej galaretki wrzucamy wiśnie.

Warstwa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 śmietany fix
Śmietanę ubijamy i pod koniec dodajemy śmietany fixy.

Ciasto zaczynamy przekładać, gdy warstwa wiśniowa będzie tężeć.

Warstwy:
1. Kruche ciasto
2. Warstwa wiśniowa
3. Warstwa śmietankowa
4. Beza


Wartości odżywcze:
Całe ciasto: Kal: 7056kcal | Tłusz: 418,27g | Węglo: 726,71g | Białk: 115,72g
100 g: Kal: 271kcal | Tłusz: 16,09g | Węglo: 27,95g | Białk: 4,45g

Komentarze