Tort truskawkowy z mascarpone



Biszkopt: 

  • 4 jaja - powinny być w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka ubić z połową cukru pudru. W drugiej misce ubić białka i na koniec dodać drugą połowę cukru pudru. Ubite białka dodać do wcześniej przygotowanych żółtek, wymieszać. Następnie powoli wsypuj mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę na biszkopt należy wyłożyć do formy o średnicy 21 cm.
Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 180'c i piecz przez około 40 minut.
Wystudzony biszkopt należy przekroić na 3 blaty.

Krem mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany (30%) - musi być schłodzona
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
Zimną śmietanę należy ubić w misce, następnie dodać cukier puder i chwilę ubijać. Do kremu dodać pozostałe składniki, czyli cukier waniliowy i mascarpone. Ubijać przez około 4 minut, aż zrobi się puszysta masa.

Dodatki:
  • 650 g truskawek
  • mleczna czekolada
Większą połowę truskawek należy przeznaczyć na masę do środka tortu, kilka powinno zostać do ozdoby. 
Jedną połowę truskawek rozgnieść lub zblendować, drugą połowę pokroić w plasterki i wymieszać z truskawkami rozgniecionymi. 

Warstwy:
  • I blat biszkoptu położyć na paterze. Położyć połowę truskawek i 1/3 kremu.
  • Przykryć II krążkiem biszkoptu, wyłożyć drugą połowę truskawek i kolejną 1/3 kremu.
  • Przykryć III krążkiem biszkoptu i wysmarować tort pozostałą częścią kremu. Wierzch tortu i boki udekorować dodatkowo truskawkami, czekoladą lub innymi ozdobami.
  • Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum na 2 godziny.

Wartości odżywcze:
Całość = Kal: 3775kcal | Tłusz: 204,20g | Węglo: 433,27g | Białk: 61,67g

Komentarze