Biszkopt:
- 4 jaja - powinny być w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka ubić z połową cukru pudru. W drugiej misce ubić białka i na koniec dodać drugą połowę cukru pudru. Ubite białka dodać do wcześniej przygotowanych żółtek, wymieszać. Następnie powoli wsypuj mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę na biszkopt należy wyłożyć do formy o średnicy 21 cm.
Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 180'c i piecz przez około 40 minut.
Wystudzony biszkopt należy przekroić na 3 blaty.
Krem mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany (30%) - musi być schłodzona
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
Zimną śmietanę należy ubić w misce, następnie dodać cukier puder i chwilę ubijać. Do kremu dodać pozostałe składniki, czyli cukier waniliowy i mascarpone. Ubijać przez około 4 minut, aż zrobi się puszysta masa.
Dodatki:
- 650 g truskawek
- mleczna czekolada
Większą połowę truskawek należy przeznaczyć na masę do środka tortu, kilka powinno zostać do ozdoby.
Jedną połowę truskawek rozgnieść lub zblendować, drugą połowę pokroić w plasterki i wymieszać z truskawkami rozgniecionymi.
Warstwy:
- I blat biszkoptu położyć na paterze. Położyć połowę truskawek i 1/3 kremu.
- Przykryć II krążkiem biszkoptu, wyłożyć drugą połowę truskawek i kolejną 1/3 kremu.
- Przykryć III krążkiem biszkoptu i wysmarować tort pozostałą częścią kremu. Wierzch tortu i boki udekorować dodatkowo truskawkami, czekoladą lub innymi ozdobami.
- Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum na 2 godziny.
Wartości odżywcze:
Całość = Kal: 3775kcal | Tłusz: 204,20g | Węglo: 433,27g | Białk: 61,67g
Komentarze
Prześlij komentarz