Filety z kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami
- 400 g filetów z kurczaka
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 450 g obranej dyni
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki
- 2,5 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 125 ml śmietanki 30%
- 600 ml bulionu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Kurczaka przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
- Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym i nieprzywierającym dnem. Dodać 1 łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
- Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz.
- Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Dodać kurczaka i podgrzewać razem przez 1 - 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła.
- Wlać gorący bulion i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.
- Dodać śmietankę i natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z ziemniakami.
Przepis zaczerpnięty ze strony:
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html
Komentarze
Prześlij komentarz