Gulasz z szynki z grzybami leśnymi

Gulasz z szynki z grzybami leśnymi








Składniki:
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 garść grzybów (suszone/mrożone)
  • 1 cebula
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodka papryka
  • 1/2 łyżeczki czosnek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 pęczka koperku



Przygotowanie:

     Szynkę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.
Podsmażyć mięso na oleju. Cebulę posiekać, dodać do mięsa i smażyć, dopóki cebula się nie zeszkli.
     Grzyby (jeśli mamy grzyby suszone, najpierw moczymy je we wrzątku i odstawiamy na 3h) odsączamy i lekko siekamy. Wodę z namoczenia grzybów przecedzamy przez gazę (użyjemy jej w następnym kroku).
     Do mięsa dodać grzyby i wodę z grzybów,oraz podlać niepełną szklanką wrzątku.Całość zagotować,przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie (u mnie 55 minut,zależne od wielkości kawałków mięsa).
     Mąkę pszenną wymieszać w niewielkiej ilości wody,koperek drobno posiekać gulasz zagęścić mąką pszenną,doprawić do smaku(jeżeli jest taka potrzeba).
     Wyłączyć gaz,dodać posiekany koperek. podawać gorące z kaszą lub makaronem i sałatką z buraczków konserwowych. 


Smacznego! :)
     



  • porcja=100 g=152 kcal




Komentarze