Gulasz z szynki z grzybami leśnymi
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 garść grzybów (suszone/mrożone)
- 1 cebula
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1/2 łyżeczki słodka papryka
- 1/2 łyżeczki czosnek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie:
Szynkę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.
Podsmażyć mięso na oleju. Cebulę posiekać, dodać do mięsa i smażyć, dopóki cebula się nie zeszkli.
Grzyby (jeśli mamy grzyby suszone, najpierw moczymy je we wrzątku i odstawiamy na 3h) odsączamy i lekko siekamy. Wodę z namoczenia grzybów przecedzamy przez gazę (użyjemy jej w następnym kroku).
Do mięsa dodać grzyby i wodę z grzybów,oraz podlać niepełną szklanką wrzątku.Całość zagotować,przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie (u mnie 55 minut,zależne od wielkości kawałków mięsa).
Mąkę pszenną wymieszać w niewielkiej ilości wody,koperek drobno posiekać gulasz zagęścić mąką pszenną,doprawić do smaku(jeżeli jest taka potrzeba).
Wyłączyć gaz,dodać posiekany koperek. podawać gorące z kaszą lub makaronem i sałatką z buraczków konserwowych.
Smacznego! :)
- porcja=100 g=152 kcal
Komentarze
Prześlij komentarz