Muffinki dyniowo-pomarańczowe z musem śliwkowym


Składniki na 24 muffinki:
  • 300 g pieczonej dyni
  • 1 świeża pomarańcza
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 24 papilotkami. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok (odmierzyć 50 ml soku).
Upieczoną dynię zmiksować blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus.

Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać rózgą.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i proszek budyniowy, wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników w jednolite ciasto bez widocznej białej mąki).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyć pełną łyżeczkę powideł, częściowo zagłębiając łyżeczkę w masę. Cienkim patyczkiem zrobić "ósemkę" rozprowadzając mus w fantazyjny wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.













Przepis zaczerpnięty ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/muffinki-dyniowe-z-musem-sliwkowym

Komentarze