Tarta z wiejską kiełbasą, karmelizowaną cebulą i grzybami


Kruchy spód:
  • 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko


Nadzienie:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 250 g grzybów (pieczarek lub leśnych)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
  • 160 g tartego sera (gruyère / cheddar / gouda)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kremówki
  • Spód: Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli (zrobić kruszonkę w melakserze, ręcznie lub na stolnicy siekając składniki na drobne okruszki), następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto okryć folią aluminiową, wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania) i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut. Zdjąć folię i obciążenie i piec spód jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
  • Nadzienie: Na patelni skarmelizować czerwoną cebulę: pokroić ją w kostkę i włożyć na rozgrzaną patelnię razem z łyżką oliwy lub oleju. Doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. 4 - 5 minut aż cebula będzie szklista. Następnie zmniejszyć ogień do średniego i często mieszając dusić cebulę przez ok. 15 - 20 minut, nie rumieniąc jej. Po tym czasie powinna być miękka i lekko skarmelizowana, słodka. Zdjąć z patelni i włożyć do miski.
  • Grzyby umyć i pokroić na plasterki, włożyć na patelnię po cebuli i smażyć mieszając przez ok. 3 - 4 minuty aż odparują i zaczną się rumienić. Dodać masło, posolić i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty, pod koniec dodając natkę pietruszki. Włożyć do miski z cebulą, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (obrać ją wcześniej ze skórki), starty ser wymieszany z mąką i wszystko razem wymieszać.
  • W oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, soli i pieprzu.
  • Na podpieczony spód wyłożyć składniki nadzienia, zalać masą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor.





Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-z-kielbaska-wiejska-karmelizowana-cebula-i-grzybami

Komentarze