Pizza korona


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oliwy
  • około 1,5 szklanki wody
  • łyżka soli
  • szczypta cukru
Składniki na wierzch:
  • 45 dkg żółtego sera
  • 30 dkg szynki
  • opakowanie pieczarek
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 6 łyżek kukurydzy
  • przecier lub sos pomidorowy
Rozczyn: w misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i 5 łyżek ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże). Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok.25 min-aż ciasto zwiększy swoją objętość.
Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy od zewnątrz do środka. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo wodę. Ostatecznie ciasto powinno mieć zwartą konsystencję. Na koniec dodajemy sól i oliwę. 
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-na około godzinę.
Następnie ponownie wyrabiamy i dzielimy ciasto na trzy części.

*Ciasto możemy zrobić wcześniej i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu będzie bardziej chrupiące i pozbędziemy się zapachu drożdży.*

Farsz: Cebulę i pieczarki kroimy, podsmażamy. Gdy wystygną dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i papryki a także kukurydzę.



Przygotowanie pizzy:
Ciasto rozwałkowujemy, brzegi pizzy smarujemy przecierem pomidorowym, wykładamy farsz i posypujemy startym, żółtym serem. Środek ciasta rozcinamy na 8 części. Powstałe trójkaty zawijamy na górę-na wcześniej wyłożony farsz i ser.
Pizze pieczemy w 220'C przez 20 minut.



Żródło: http://blogzapetytem.pl/2017/10/10/pizza-korona/




Komentarze