To ciasto na pewno do fit nie zaliczymy ;) Jednak jest warte uwagi. Na spotkaniach okolicznościowych zawsze króluje.
Całość: Kal: 7553kcal | Tłusz: 425,45g | Węglo: 839,02g | Białk: 94,75g
Składniki:
- ok 55 sztuk herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 5 batoników Lion
- 250g serka mascarpone
- 500ml śmietany
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Na dnie formy (26cm x 26cm) wyłożyć jedną warstwę herbatników. Następnie rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Połowę śmietany (250ml) ubić na sztywno. Dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz serek mascarpone i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać cztery posiekane batony Lion, całość wymieszać i wyłożyć na warstwę herbatników.
Następnie wyłożyć kolejną-trzecią warstwę herbatników. Resztę śmietany (250ml) ubić ze śmietan-fixem i wyłożyć na wierzch.
Posypać wierzch ciasta startą czekoladą i wstawić na noc do lodówki.
Całość: Kal: 7553kcal | Tłusz: 425,45g | Węglo: 839,02g | Białk: 94,75g
100g: Kal: 391kcal | Tłusz: 22,04g | Węglo: 43,47g | Białk: 4,91g
Komentarze
Prześlij komentarz