Biszkopt:
- 3 jaja
- 70 g mąki (np. kukurydzianej)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 słodziki rozpuszczone w małej ilości wody
- 100 ml herbaty
Białka ubijamy i dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy wymieszane mąki i wlewamy ostudzone słodzidło. Wylewamy na blachę (20 cm). Pieczemy przez 20 minut w 180'C. Ostudzony biszkopt nasączamy zimną herbatą. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Masa jabłkowa:
- 600 g obranych jabłek
- 50 ml wody
- galaretka cytrynowa
Jabłka blenderujemy. Dolewamy wody i gotujemy. Do zagotowanej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Zimną masę wylewamy na biszkopt.
Masa jogurtowa:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 rozpuszczone słodziki (ew. 2 łyżeczki miodu)
- aromat waniliowy
- 10 g żelatyny
Jogurt łączymy ze słodzikiem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Po ostudzeniu żelatyny dodajemy jogurt i aromat. Wylewamy na masę jabłkową. Wstawiamy do lodówki do stężenia się górnej warstwy.
Udekorowałam granulowanymi otrębami. Można również posypać tartą czekoladą lub granatem ;)
Smacznego :)
Wartości odżywcze:
Na zdjęciu 200 g = 196 kcal
100 g = Kal: 98kcal | Tłusz: 2,47g | Węglo: 16,12g | Białk: 3,43g
Komentarze
Prześlij komentarz