Jogurtowe ciasto z jabłkami

Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 70 g mąki (np. kukurydzianej)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 słodziki rozpuszczone w małej ilości wody
  • 100 ml herbaty
Białka ubijamy i dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy wymieszane mąki i wlewamy ostudzone słodzidło. Wylewamy na blachę (20 cm). Pieczemy przez 20 minut w 180'C. Ostudzony biszkopt nasączamy zimną herbatą. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Masa jabłkowa:
  • 600 g obranych jabłek
  • 50 ml wody
  • galaretka cytrynowa
Jabłka blenderujemy. Dolewamy wody i gotujemy. Do zagotowanej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Zimną masę wylewamy na biszkopt.

Masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 rozpuszczone słodziki (ew. 2 łyżeczki miodu)
  • aromat waniliowy
  • 10 g żelatyny
Jogurt łączymy ze słodzikiem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Po ostudzeniu żelatyny dodajemy jogurt i aromat. Wylewamy na masę jabłkową. Wstawiamy do lodówki do stężenia się górnej warstwy.
Udekorowałam granulowanymi otrębami. Można również posypać tartą czekoladą lub granatem ;)
Smacznego :)  


Wartości odżywcze:
Na zdjęciu 200 g = 196 kcal

100 g = Kal: 98kcal | Tłusz: 2,47g | Węglo: 16,12g | Białk: 3,43g




Komentarze