Masa mleczna:
- 375 g masła (1,5 kostki)
- 230 ml mleka (ok. 1 szklanka)
- 150 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 500 g mleka w przoszku
Polewa:
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 g orzeszków ziemnych
- 70 ml mleka
Dodatkowo:
- około 600 g herbatników
- puszka mleka skondensowanego
Przygotować masę mleczną: Zagotować szklankę mleka, cukier waniliowy i zwykły. W drugiej misce utrzeć masło, dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem. Utrzeć i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. Połowę zimnej masy mlecznej ułożyć na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową. Bezpośrednio na masę krówkową wylożyć drugą połowę masy mlecznej. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
Przygotować polewę: W rondelku roztopić czekoladę w mleku. Wsypać posiekane orzechy i gotową polewę wylać na ciasto.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki minimum na 3 godziny.
Wartości odżywcze:
Na zdjęciu 120 g = 565 kcal
100 g = Kal: 471kcal | Tłusz: 25,62g | Węglo: 50,65g | Białk: 10,55g
Komentarze
Prześlij komentarz