Pierogi szwedzkie


Składniki na ciasto:


(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • żółtko
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • przypraw: pieprz, sól, ostra papryka
Dodatkowo:
  • sezam
Drożdże rozruszamy w misce, dodajemy cukier, wlewamy mleko i wsypujemy 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtko, ciągle mieszając stopniowo wsypujemy mąkę.
Na koniec wlewamy roztopione masło. Przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto (im dłużej, tym lepiej),przykrywamy i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około godzinkę. 

Farsz: Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, gdy woda z pieczarek odparuje. Na koniec doprawiamy wedle uznania.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy pierwszą część na prostokąt, przecinamy wzdłuż dłuższego boku (z każdej z 4 części mamy 2 prostokąty). Na każdy prostokąt o szerokości 10 cm wykładamy farsz. Zwijamy tak, aby powstał długi paluch. Układamy na blaszce przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut (ewentualnie można tę część pominąć). Paluchy smarujemy białkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

1 paluch=Kal: 375kcal | Tłusz: 11,15g | Węglo: 57,20g | Białk: 13,55g


Komentarze