Składniki I:
Cebulę i czosnek posiekać. Marchew, kapustę i buraki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz goździki. Podsmażać na sporym ogniu przez 3 – 4 minuty czyli do momentu, aż cebulka będzie bardzo miękka.
Wtedy do garnka dodać wędzoną oraz ostrą paprykę, zamieszać i smażyć 30 sekund. Wsypać wszystkie warzywa i dusić na średnim ogniu przez 8 – 10 minut. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Kiedy warzywa będą bardzo miękkie dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i smażyć ostatnią minutę. Następnie dodać ziemniaki, bulion, majeranek, pietruszkę oraz soczewicę z grzybami i wodą, w której się moczyły. Przykryć i gotować przez 15 – 20 minut.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz wlać sok z cytryny.
Wartości odżywcze:
Całość - Kal: 686kcal | Tłusz: 2,51g | Węglo: 122,82g | Białk: 35,65g
Przepis ze strony http://www.jadlonomia.com/przepisy/barszcz-kresowy/
- 100 g zielonej soczewicy
- 1 szklanka wrzątku
- 5 suszonych grzybów
Zagotowaną wodą zalać soczewicę i grzyby. Odstawić do namoczenia.
Składniki II:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1 goździk
- olej
- 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Wtedy do garnka dodać wędzoną oraz ostrą paprykę, zamieszać i smażyć 30 sekund. Wsypać wszystkie warzywa i dusić na średnim ogniu przez 8 – 10 minut. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Składniki III:
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ziemniaki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 1/2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka pietruszki, suszonej
- 1/2 łyżeczki lubczyku, suszonego
- sól
Na koniec doprawić do smaku solą oraz wlać sok z cytryny.
Wartości odżywcze:
Całość - Kal: 686kcal | Tłusz: 2,51g | Węglo: 122,82g | Białk: 35,65g
Przepis ze strony http://www.jadlonomia.com/przepisy/barszcz-kresowy/
Komentarze
Prześlij komentarz