Drożdżowe muffiny

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 240 g mąki
  • 100 g cukru
  • 120 ml mleka
  • jajko
  • 100 g masła
  • czekolada/rodzynki (wedle uznania)

Drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy z resztą cukru.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy masło, jaja, mąkę i mieszamy. Do ciasta wsypujemy pokruszoną czekoladę lub rodzynki. Przelewamy do foremek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie pieczemy w 180'C przez 25 minut.


Wartości odżywcze:
1 muffin = Kal: 167kcal | Tłusz: 6,58g | Węglo: 23,82g | Białk: 3,80g

Komentarze