Składniki:
- około 600 g herbatników maślanych
- 200 g margaryny
- 150 g wiórków kokosowych
Budyń:
- 1 litr mleka
- 75 g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
- 36 g (3 łyżki) mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 żółtka
- 1 (32 g) cukier wanilinowy
Przygotowanie budyniu:
Odlać 1,5 szklanki mleka, wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować. Do zagotowanego mleka wlać wcześniejszą masę (mleko z mąkami..). Zagotować masę budyniową cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło ubijać, aż zrobi się puszysty krem. Do kremu stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ubijając.
Przełożenie ciasta:
W blaszce 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy na zmianę herbatniki z budyniem. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
- I warstwę herbatników
- 1/4 budyniu
- II warstwa herbatników
- 1/4 budyniu
- III warstwa herbatników
- 1/4 budyniu
- IV warstwa herbatników
- 1/4 budyniu
- wiórki kokosowe
Wartości odżywcze:
Całość: Kal: 8337kcal | Tłusz: 472,21g | Węglo: 861,12g | Białk: 172,57g
Te ciasto jest niewiarygodne. Aksamitna masa budyniowa rozpływa się w ustach, a w połączeniu z herbatnikami i wiórkami kokosowymi smakuje jak klasyczne raffaello, które uwielbiam. Różnica między tym arcydziełem, a praliną marki Ferrero jest taka, że te pierwsze jest zdecydowanie zdrowsze i po godzinie po zjedzeniu można iść pływać (potwierdzone empirycznie). Składniki są wyważone perfekcyjnie, bo nic się nie wybija - w smaku czuć przyjemny, kokosowy smak, który jest idealnie skomponowany z mleczno-karmelową masą. Te ciasto jest dla mnie totalnym zaskoczeniem i zdecydowanie zjadłbym tego więcej.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam wszystkim ten przepis!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń