Rafaello

Składniki:


  • około 600 g herbatników maślanych
  • 200 g margaryny
  • 150 g wiórków kokosowych
Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 75 g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 36 g (3 łyżki) mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 (32 g) cukier wanilinowy
Przygotowanie budyniu:
Odlać 1,5 szklanki mleka, wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować. Do zagotowanego mleka wlać wcześniejszą masę (mleko z mąkami..). Zagotować masę budyniową cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło ubijać, aż zrobi się puszysty krem. Do kremu stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ubijając.

Przełożenie ciasta:
W blaszce 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy na zmianę herbatniki z budyniem. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • I warstwę herbatników
  • 1/4 budyniu 
  • II warstwa herbatników 
  • 1/4 budyniu 
  • III warstwa herbatników
  • 1/4 budyniu
  • IV warstwa herbatników
  • 1/4 budyniu
  • wiórki kokosowe
Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc, żeby herbatniki zmiękły.

Wartości odżywcze:
Całość: Kal: 8337kcal | Tłusz: 472,21g | Węglo: 861,12g | Białk: 172,57g

Komentarze

  1. Te ciasto jest niewiarygodne. Aksamitna masa budyniowa rozpływa się w ustach, a w połączeniu z herbatnikami i wiórkami kokosowymi smakuje jak klasyczne raffaello, które uwielbiam. Różnica między tym arcydziełem, a praliną marki Ferrero jest taka, że te pierwsze jest zdecydowanie zdrowsze i po godzinie po zjedzeniu można iść pływać (potwierdzone empirycznie). Składniki są wyważone perfekcyjnie, bo nic się nie wybija - w smaku czuć przyjemny, kokosowy smak, który jest idealnie skomponowany z mleczno-karmelową masą. Te ciasto jest dla mnie totalnym zaskoczeniem i zdecydowanie zjadłbym tego więcej.

    Serdecznie polecam wszystkim ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz