Zupa tajska

Składniki:

  • 50 g makaronu sojowego
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego lub roślinnego
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty curry
  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 litry bulionu drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypiorek
Przygotowanie:
Makaron zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia.
Na oleju podsmażyć pastę curry, dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć przez 3 minuty.
Dodać pokrojoną cebulę, smażyć przez następne 2 minuty. Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy wraz z kukurydzą i odcedzonym, pokrojonym na mniejsze części makaronem. Całość gotować przez 5 minut.
Zupę doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i wymieszać. Na koniec posypać szczypiorkiem.

Wartości odżywcze:
1 talerz = 150 kcal
100g = Kal: 48kcal | Tłusz: 2,65g | Węglo: 3,33g | Białk: 3,14g


Komentarze