Składniki:
- 50 g makaronu sojowego
- 3 łyżeczki oleju kokosowego lub roślinnego
- 2 łyżeczki tajskiej pasty curry
- pierś z kurczaka
- cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 litry bulionu drobiowego
- 300 g pieczarek
- puszka kukurydzy
- puszka mleka kokosowego
- 4 łyżeczki sosu rybnego
- szczypiorek
Przygotowanie:
Makaron zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia.
Na oleju podsmażyć pastę curry, dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć przez 3 minuty.
Dodać pokrojoną cebulę, smażyć przez następne 2 minuty. Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy wraz z kukurydzą i odcedzonym, pokrojonym na mniejsze części makaronem. Całość gotować przez 5 minut.
Zupę doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i wymieszać. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Wartości odżywcze:
1 talerz = 150 kcal
100g = Kal: 48kcal | Tłusz: 2,65g | Węglo: 3,33g | Białk: 3,14g
Komentarze
Prześlij komentarz