Jabłkowy serniczek na kokosowym spodzie

Składniki na spód:

  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 słodziki rozpuszczone we wrzątku lub 20 g ksylitolu
  • 20 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek wody

Składniki na jogurtową masę:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka nasion chia
Składniki na mus jabłkowy:
  • 300 g jabłek
  • 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki na spód wymieszaj i wylep dno foremki o średnicy 15 cm.

Przygotowanie masy jogurtowej:
Zalej galaretkę 250 ml gorącej wody, dobrze wymieszaj. Przestudź, zmiksuj z jogurtem i chia. Wyłóż gotową masę na wcześniej przygotowany spód. Odstaw do lodówki na 1h do stężenia masy.

Przygotowanie musu:
Zalej żelatynę 4 łyżkami gorącej wody.
Jabłka zmiksuj ze skórkami (można również bez skórek) na gładką masę. Dodaj przestudzoną żelatynę i wymieszaj. Wyjmij z lodówki ciasto i na stężoną masę wylej mus. Ponownie odstaw do stężenia na minimum 1 godzinę.

Smacznego! :)


Wartości odżywcze:
1/4 = Kal: 230kcal | Tłusz: 13,64g | Węglo: 22,16g | Białk: 7,20g




Komentarze