Jogurtowiec na kakaowym spodzie

Składniki na biszkopt:
  • 2 jaja
  • 25g mąki (np. kukurydzianej)
  • 10g budyniu czekoladowego
  • 10g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy erytrytol, następnie żółtko. Zmniejszamy obroty na minimum, dodajemy pozostaje składniki i miksujemy tylko do powstania jednolitej masy. Masę rozsmarowujemy na kształt prostokąta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 20-23min w 180*C.

Masa:
  • 400g gęstego jogurtu naturalnego
  • 16g żelatyny
  • słodzidło

Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Jogurt i słodzidło blendujemy na gładką masę, następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Biszkopt przecinamy na pół (nie wzdłuż, tylko jakby na pół patrząc od góry. Można również pozostawić biszkopt bez przecinania (jak na zdjęciu).

1/3 całości= Kal: 205kcal | Tłusz: 8,15g | Węglo: 19,97g | Białk: 12,24g 

Komentarze