Pizza drożdżowa z feta

Składniki na spód:

  • 50 g drożdży
  •  60 g mąki pszennej + 460 g
  • 170 g mleka
  • 170 g wody
  • 20 g oleju roślinnego
Z drożdży, 60 g mąki, mleka i wody zrobić rozczyn. Wstawić na 15 minut do ciepłego miejsca. Następnie dodać resztę składników, ugnieść delikatnie ciasto. Gotowe ciasto odstawić na minimum 1h do ciepłego miejsca.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. 
Pierwszą część rozwałkować na cienki placek. Posmarować koncentratem pomidorowym. Na wierzch można układać dodatki wedle własnych preferencji.

Propozycja dodatków (na jedną pizze):
  • 60 g szynki
  • biała i czerwona cebula
  • papryka
  • rukola
  • ser feta
Gotowe ciasto z dodatkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 ' C i piec około 10-13 minut.




Wartości odżywcze:
-> z dodatkami (1/4 całej pizzy) = 425 kal
-> bez dodatków (1/4 całej pizzy) = Kal: 306kcal | Tłusz: 3,9g | Węglo: 56,8g | Białk: 10,31g

Komentarze