Sernik na spodzie daktylowym

Składniki na spód:
  • 150g daktyli
  • 150 płatków owsianych
  • 50g wiórków kokosowych
  • 15g kakao
  • 40g oleju kokosowego
Daktyle moczymy około 30 minut, odsączamy i wrzucamy do rozdrabniacza wraz z pozostałymi składnikami i mielimy na zabita masę. Wyklejamy formę (18cm) wyłożona papierem do pieczenia (lub złotkiem) i wstawiamy do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 2 banany
  • 250g sera bialego
  • 400g j.naturalnego
  • 4 słodziki
  • Łyżka soku z cytrtny
  • 12g żelatyny
  • 200 ml wrzącej wody
  • Galaretka np. Malinowa
  • 2 kostki czekolady
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i studzimy. 
Banan, ser i jogurt blendujemy na gładka masę.Dodajemy sok i slodzidło. Żelatyne zalewamy wodą i jak napęcznieje to delikatnie podgrzewamy i łączymy z masą.
Polowe wylewamy na spód i do lodówki do stężenia, następnie wylewamy galaretkę, ponownie odstawiamy. Po stężeniu wylewamy II część masy serowej.


Wartości odżywcze:
1/8 całości=Kal: 307kcal | Tłusz: 12,85g | Węglo: 39,47g | Białk: 10,74g

Komentarze