Składniki na spód:
- 100 g daktyli
- 50 g płatków owsianych
- 25 g orzechów włoskich
Daktyle moczyć we wrzątku przez 15 minut. Następnie odlać wodę. Dodać płatki, orzechy i zblendować. Wyłożyć masę do foremki (moja miała 19 cm średnicy).
Składniki na masę jogurtową:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 200 g kefiru
- 3 łyżki żelatyny
- słodzik wedle uznania
- 20 g borówek
Żelatynę rozpuścić wg przepisu z opakowania. Do ostudzonej żaletyny dodać pozostałe składniki, porządnie wymieszać. Wylać masę na spód i odstawić do lodówki do stężenia.
- 4 owocowe herbaty
- 3 słodziki
- borówki
- 2 łyżki żelatyny
Przygotować żelatynę w misce wg przepisu na opakowaniu z dodaniem herbaty i słodzika. Gdy galaretka ostygnie, można wylać ją na stężałą masę jogurtową. Od razu wyłożyć na wierzch borówki. Całość wstawić ponownie do lodówki minimum na godzinę.
Wartości odżywcze:
Całość: Kalorie: 1059kcal | Tłuszcze: 33,18g | Węglowodany: 169,55g | Białko: 34,62g
1/5 ciasta( kawałek ze zdjęcia): Kalorie: 212kcal | Tłuszcze: 6,64g | Węglowodany: 33,91g | Białko: 6,92g
Komentarze
Prześlij komentarz