Składniki na ryż:
- 300 g białego ryżu
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 600 ml bulionu
- 3 łyżki krojonych pomidorów
Składniki na farsz:
- łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chilli i łyżka oregano
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowege
- 100 ml bulion
- puszka krojonych pomidorów (zostawić 3 łyżki do ryżu)
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g czerwonej fasoli
Składniki:
- 11 naleśników
- 200 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ryż
- Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni razem z przyprawą chilli. Dodać ryż i smażyć do zarumienienia ryżu.
- Zagotować bulion, dodać pomidory i wlać na patelnię. Gotować całość pod przykryciem około 25-30 minut.
Farsz:
- Zeszklić pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i oregano. Smażyć przez minutę, dodać mięso, wymieszać i smażyć do zarumienienia.
- Dodać bulion, pomidory, wymieszać. Doprawić szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Dodać fasolę oraz pokrojone pomidory. Farsz dusić pod przykryciem około 30 min.
Zawijanie i pieczenie:
- Na środek tortilli położyć porcję ryżu, warsz i na wierzch starty ser. Zawinąć - boki do środka a następnie ciasto w rulon.
- Zawinięte tortille smażyć na patelni, podgrzać z obu stron.
- Gotowe tortille można podawać z sosem czosnkowym.
Wartości odżywcze:
1 tortilla = Kalorie: 458kcal | Tłuszcze: 21,35g | Węglowodany: 46,96g | Białko: 18,25g
Komentarze
Prześlij komentarz