Burrito po meksykańsku

Składniki na ryż:
  • 300 g białego ryżu
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 600 ml bulionu
  • 3 łyżki krojonych pomidorów
Składniki na farsz:
  • łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chilli i łyżka oregano
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowege
  • 100 ml bulion
  • puszka krojonych pomidorów (zostawić 3 łyżki do ryżu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g czerwonej fasoli
Składniki:
  • 11 naleśników
  • 200 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ryż
  • Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni razem z przyprawą chilli. Dodać ryż i smażyć do zarumienienia ryżu.
  • Zagotować bulion, dodać pomidory i wlać na patelnię. Gotować całość pod przykryciem około 25-30 minut.
Farsz:
  • Zeszklić pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i oregano. Smażyć przez minutę, dodać mięso, wymieszać i smażyć do zarumienienia.
  • Dodać bulion, pomidory, wymieszać. Doprawić szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Dodać fasolę oraz pokrojone pomidory. Farsz dusić pod przykryciem około 30 min.

Zawijanie i pieczenie:

  • Na środek tortilli położyć porcję ryżu, warsz i na wierzch starty ser. Zawinąć - boki do środka a następnie ciasto w rulon.
  • Zawinięte tortille smażyć na patelni, podgrzać z obu stron.
  • Gotowe tortille można podawać z sosem czosnkowym.
Wartości odżywcze:
1 tortilla = Kalorie: 458kcal | Tłuszcze: 21,35g | Węglowodany: 46,96g | Białko: 18,25g

Komentarze