Składniki:
- 300 g ciastek oreo
- 70 g masła
- 350 g pure z dyni (ew. ze skórką z pomarańczy)
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy
- 3 jaja
Polewa:
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie masy twarogowej
Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajka. Ponownie zmiksować.
Ciasteczka dokładnie zmielić lub pokruszyć w torebce za pomocą młoteczka. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Tą masą wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową wylać na spód z ciastek. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C i piec przez 1h. Wyjąć i ostudzić.
Polewa:
Połamaną czekoladę w kosteczki roztopić. Dodać jogurt, wymieszać i polać schłodzony sernik.
Gotowe ciasto odstawić na minimum godzinę.
Wartości odżywcze:
Całość: Kalori: 5807kcal | Tłuszcze: 291,10g | Węglowodany: 576,03g | Białko: 232,90g
Komentarze
Prześlij komentarz