Sernik dyniowy na spodzie z oreo

Składniki:
  • 300 g ciastek oreo
  • 70 g masła
  • 350 g pure z dyni (ew. ze skórką z pomarańczy)
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy
  • 3 jaja
Polewa:
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie masy twarogowej
Dyniowe pure zmiksować z twarogiem i serkiem mascarpone.
Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajka. Ponownie zmiksować.

Ciasteczka dokładnie zmielić lub pokruszyć w torebce za pomocą młoteczka. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Tą masą wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę serową wylać na spód z ciastek. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C i piec przez 1h. Wyjąć i ostudzić.

Polewa:
Połamaną czekoladę w kosteczki roztopić. Dodać jogurt, wymieszać i polać schłodzony sernik. 
Gotowe ciasto odstawić na minimum godzinę.


Wartości odżywcze:
Całość: Kalori: 5807kcal | Tłuszcze: 291,10g | Węglowodany: 576,03g | Białko: 232,90g

Komentarze