Burrito z mięsem mielonym

Składniki na ryż:

  • 300 g ryżu
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml bulionu
  • 3 łyżki pomidorów z puszki
Składniki na chili con carne:
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 400 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 100 ml bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów z czonkiem
  • 1 łyżeczka cukru
  • 240 g czerwonej fasoli
Pozostałe składniki:
  • 5 dużych placków tortilli
  • 120 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ryż: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać surowy ryż i smażyć, aż ryż zbrązowieje.
Zagotować bulion, dodać pomidory i wlać na patelnię. 
Gotować wszystko przez 25 minut.
Chili con carne: Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać oregano i smażyć przez 1 minutę. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia.
Dodać bulion, pomidory, doprawić cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Dodać fasolę i smażyć całość pod przykryciem przez 30 minut.
Burrito: Na środek każdego placka położyć porcję ryżu, chili con carne i posypać startym serem.
Zawinięte burrito podgrzać z obu stron na patelni lub na grillu.

Podawać z dowolnym sosem. U mnie sos czosnkowy.

Wartości odżywcze:
Porcja = Kalorie: 784kcal | Tłuszcze: 33,49g | Węglowodany: 83,90g | Białko: 31,55g

Komentarze