Składniki na ryż:
- 300 g ryżu
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 500 ml bulionu
- 3 łyżki pomidorów z puszki
Składniki na chili con carne:
- duża cebula
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 400 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 100 ml bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów z czonkiem
- 1 łyżeczka cukru
- 240 g czerwonej fasoli
Pozostałe składniki:
- 5 dużych placków tortilli
- 120 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ryż: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać surowy ryż i smażyć, aż ryż zbrązowieje.
Zagotować bulion, dodać pomidory i wlać na patelnię.
Gotować wszystko przez 25 minut.
Chili con carne: Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać oregano i smażyć przez 1 minutę. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia.
Dodać bulion, pomidory, doprawić cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Dodać fasolę i smażyć całość pod przykryciem przez 30 minut.
Burrito: Na środek każdego placka położyć porcję ryżu, chili con carne i posypać startym serem.
Zawinięte burrito podgrzać z obu stron na patelni lub na grillu.
Podawać z dowolnym sosem. U mnie sos czosnkowy.
Wartości odżywcze:
Porcja = Kalorie: 784kcal | Tłuszcze: 33,49g | Węglowodany: 83,90g | Białko: 31,55g
Komentarze
Prześlij komentarz