Drożdżowe pierogi z kurczakiem

Ciasto:
  •  1 kg mąki
  • 1 kostka drożdży (100 g)
  • 500 ml mleka
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oregano

Nadzienie:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 g sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • przyprawa gyros
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania
Ciasto:
Drożdże pokruszyć do większej miski, dodać łyżkę cukru, 1 szklankę mleka i wymieszać łyżką, odstawić na 10 min. 
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. 
Do rozczynu dodać mąką, sól, jajko, resztę mleka i przyprawy. Wyrobić ciasto i dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić do momentu, kiedy będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do miski posypanej mąką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykryć ściereczkę.

Nadzienie:
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Podsmażyć na patelni do zarumienienia.
Pieczarki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Smażyć do momentu, gdy pieczarki będą miękkie, a woda odparuje. Odstawić do wystudzenia.
W misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, paprykę pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę, starty ser na tarce oraz ketchup. Całość doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na małe kółka, w środek każdego nałożyć farsz, zlepić ściśle brzegi. Pierogi ułożyć w blaszce do pieczenia, pozostawić odstępy. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec 20-25 min do zarumienienia.


Wartości odżywcze:
Całość = Kalorie: 7109kcal | Tłuszcze: 186,83g | Węglowodany: 997,54g | Białko: 371,58g
1 pieróg = Kalorie: 178kcal | Tłuszcze: 4,67g | Węglowodany: 24,94g | Białko: 9,29g


Komentarze