Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 kostka drożdży (100 g)
- 500 ml mleka
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oregano
Nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pierś z kurczaka
- 250 g sera żółtego
- 2 łyżki ketchupu
- przyprawa gyros
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko - do posmarowania
Ciasto:
Drożdże pokruszyć do większej miski, dodać łyżkę cukru, 1 szklankę mleka i wymieszać łyżką, odstawić na 10 min.
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
Do rozczynu dodać mąką, sól, jajko, resztę mleka i przyprawy. Wyrobić ciasto i dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić do momentu, kiedy będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do miski posypanej mąką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykryć ściereczkę.
Nadzienie:
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Podsmażyć na patelni do zarumienienia.
Pieczarki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Smażyć do momentu, gdy pieczarki będą miękkie, a woda odparuje. Odstawić do wystudzenia.
W misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, paprykę pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę, starty ser na tarce oraz ketchup. Całość doprawić solą i pieprzem.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na małe kółka, w środek każdego nałożyć farsz, zlepić ściśle brzegi. Pierogi ułożyć w blaszce do pieczenia, pozostawić odstępy. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec 20-25 min do zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz