Drożdżówki z konfiturą

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 2 jaja
  • 100 g margaryny
Nadzienie:
  • 50 g dżemu (np. śliwkowego)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać cukier, mleko, łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
W międzyczasie rozpuścić margarynę i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Do gotowego rozczynu dodać olej, mąkę, jajka i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto należy przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia - tym razem na godzinę. 
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować dżemem i zwinąć w rulonik. Rulonik należy pokroić na plastry po około 2 cm i ułożyć w blaszce (tak jak na zdjęciu). Tak przygotowane drożdżówki odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 min w 180'C.

Wartości odżywcze:
Całość =
 Kalorie: 3566kcal | Tłuszcze: 97,5g | Węglowodany: 576,19g | Białko: 97,13g

1 drożdżówka = Kalorie: 115kcal | Tłuszcze: 3,15g | Węglowodany: 18,59g | Białko: 3,13g

Komentarze