Jagodowy sernik

Składniki na spód:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 500 g twarogu (u mnie President)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
Wierzch:
  • 350 g jagód

Przygotowanie spodu:
  • Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło, żółtko i zagnieść składniki na jednolite ciasto.
  • Przygotowanym ciastem należy wylepić spód formy oraz delikatnie boki na wysokość około 1-1,5cm. Wstawić do lodówki na 15 minut i następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 20 minut.
Masa serowa:
  • Do miski włożyć twaróg, mascarpone, cukier biały i wanilinowy oraz budyń. Zmiksować składniki do połączenia, dodać jajko i ponownie zmiksować.

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu rozsypać 250 g jagód. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 30 minut (w 180'C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać resztą (100 g) jagód.

Wartości odżywcze:
1/8 całości = Kalorie: 433kcal | Tłuszcze: 23,9g | Węglowodany: 42,3g | Białko: 11,4g

Komentarze