Składniki na spód:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g twarogu (u mnie President)
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
Wierzch:
- 350 g jagód
Przygotowanie spodu:
- Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło, żółtko i zagnieść składniki na jednolite ciasto.
- Przygotowanym ciastem należy wylepić spód formy oraz delikatnie boki na wysokość około 1-1,5cm. Wstawić do lodówki na 15 minut i następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 20 minut.
Masa serowa:
- Do miski włożyć twaróg, mascarpone, cukier biały i wanilinowy oraz budyń. Zmiksować składniki do połączenia, dodać jajko i ponownie zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu rozsypać 250 g jagód. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 30 minut (w 180'C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać resztą (100 g) jagód.
Wartości odżywcze:
1/8 całości = Kalorie: 433kcal | Tłuszcze: 23,9g | Węglowodany: 42,3g | Białko: 11,4g
Komentarze
Prześlij komentarz