Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 masło roślinne (200g)
- 4 żółtka z jaj
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka jaj. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na min. 10 minut.
Masa jabłkowa:
- 1-1,5 kg jabłek
- 1 łyżka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Poddusić kilkanaście minut, dodać cukier i bułkę tartą.
Piana:
- 4 białka z jaj
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Na blaszkę położyć papier do pieczenia. Następnie wyłożyć rozwałkowaną pierwszą część ciasta i wstawić do piekarnika na 10 min w 170'c.
Na podpieczony spód położyć podduszone jabłka. Następnie wyłożyć sztywną pianę i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 1h w 170'C.
Komentarze
Prześlij komentarz