Szarlotka z pianką

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 masło roślinne (200g)
  • 4 żółtka z jaj
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka jaj. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na min. 10 minut.

Masa jabłkowa:
  • 1-1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Poddusić kilkanaście minut, dodać cukier i bułkę tartą.

Piana:
  • 4 białka z jaj
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Na blaszkę położyć papier do pieczenia. Następnie wyłożyć rozwałkowaną pierwszą część ciasta i wstawić do piekarnika na 10 min w 170'c.

Na podpieczony spód położyć podduszone jabłka. Następnie wyłożyć sztywną pianę i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 1h w 170'C.


Komentarze